24.6 C
Prague
Pátek, 26 dubna, 2024

/

Jak se po létě správně postarat o kompozitovou terasu?

Během léta je terasa vystavena mnohým vlivům, jako je déšť, slunce i větší provozní zátěž. Na co byste po ukončení letní grilovací sezóny neměli v případě terasy zapomenout? Aby kompozitní terasa plnila svůj účel i příští rok, byla stejně pěkná a funkční, je třeba ji správně zazimovat.

Na rozdíl od dřevěných teras jsou terasy z kompozitních materiálů nenáročné na údržbu. Během celé své životnosti se nemusí ošetřovat žádnými umělými konzervačními prostředky, nátěry, laky ani tmely. Odpadá také nutnost výměny práchnivejúcich desek.

K čištění většinou stačí voda se saponátem
I terasa z kompozitu si však zaslouží posezónní údržbu, resp. čištění. Na většinu nečistot jako je usazen pyl a prach, listí ve spárách či vodní mapy postačí obyčejné domácí potřeby na úklid. Nečistoty lze odstranit vodou s trochou saponátu, koštětem nebo mopem, případně můžete zvolit vysokotlaký čistič. „Věnujte však pozornost jeho správnému použití. Vzdálenost trysky od terasy by během čištění neměla být menší než 30 cm. Terasu třeba čistit ve směru drážek a tlak nesmí překročit 100 barů. V žádném případě nepoužívejte vysokotlaké čisticí prostředky s rotační tryskou, „vysvětluje Petr Klaban, technický a produktový manažer pro stavební systémy Twinson.

Čištění kompozitní terasy
Vodní mapy a většinu nečistot na kompozitní terase odstraníte pouze s čistou vodou se saponátem. Zdroj: Deceuninck

Skvrny způsobené chemickými přípravky (například od rozpouštědel, ředidla, acetonu apod.) Nebo drobné rýhy musí vybrousit jemným brusným papírem ve směru drážek. Škrábance třeba nejprve navlhčit, čímž se zamezí zesvětlení opracovávaného místa. Odstraňte prach a místo následně opláchněte vodou. Pokud vznikne hluboká rýha, je dobré kontaktovat montážní firmu.

Jak si poradit s odolnými skvrnami
Velmi opatrní buďte zejména při grilování. V případě, že vám zůstanou na terase skvrny od kávy, červeného vína, kečupu či ovocných šťáv, tedy od potravin, které neobsahují mastnotu ani olej, doporučujeme ihned nečistoty odstranit přípravkem na kompozitní terasy (např. Twinson). Stačí ho zředit vodou a pomocí měkkého kartáče skvrnu vyčistit. Následně je třeba místo opláchnout vodou či vystříkat vysokotlakým čističem.

Čištění kompozitní terasy
Při použití vysokotlakého čističe dbejte na dostatečnou vzdálenost trysky od terasy – měla by být alespoň 30 cm. Zdroj: Deceuninck

Dávejte pozor, aby nedošlo ke znečištění terasy rostlinnými nebo živočišnými tuky a oleji obsaženými např. v másle či majonéze, těžší odstranitelné jsou také skvrny od opalovacích krémů nebo vosku od svíček. „V tomto případě je nezbytné skvrnu co nejrychleji vyčistit. Pro tento účel potřebujete speciální prostředek, například Twinson O-Clean, který působí i na stopy po silikonu, lepidle či laku. Lahvičku se sprejem protřepání, nastříkáte na skvrnu, necháte působit a opláchnete vodou. Zásadně nepoužívejte rozpouštědla, která mohou WPC povrch poškodit, „doporučuje P. Klaban.

Čištění kompozitní terasy
V případě skvrn od oleje, opalovacího krému či majonézy se doporučuje použít speciální prostředek na těžko odstranitelné skvrny, například Twinson O-Clean. Zdroj: Deceuninck

Jedenkrát ročně zkontrolujte pevnost desek
Po letní sezóně byste měli zkontrolovat i pevnost uchycení desek, lemování a povolené šrouby. Pokud objevíte prasklou nebo vážně poškozenou desku, třeba ji vyměnit. Náročnost výměny desky závisí na systému jejího uchycení. U kvalitních kompozitních terasách je to jednoduché, protože stačí vadnou desku vyjmout a vyměnit ji za novou.

kompozitní terasa
Kromě vyčištění terasy ji třeba po létě i zkontrolovat – podívat pevnost uchycení desek a dotáhnout povolené šrouby, aby byla terasa v dobrém stavu připravena na další letní sezónu. Zdroj: Deceuninck

U levnějších systémech je bohužel nezbytné demontovat celou terasu až k poškozené desce. Před příchodem zimy se ještě doporučuje uklidit z terasy zahradní nábytek. Pozor na tažení nábytku po terase, zvláště kovový nábytek může povrch poškrábat. Terasu na zimu nezakrývejte. Sníh z ní odhrabávajte raději nekovovým nářadím, čímž se vyhnete jejímu poškození.