21.2 C
Prague
Středa, 27 října, 2021

/

Rodinný dům na rušné ulici: Jak přestavět polovinu dvojdomku, abyste měli dost místa a soukromí?

Pokud znáte bratislavský Ružinov, víte, že místní část Trnávka má spíše venkovský charakter. Kdysi tvořila samostatnou obec. Dnes je tu však už podstatně rušnější. A právě na hlavní tepně Trnávky – na Bulharské ulici, stál malý dvojdomek, jehož jedna polovina prošla významnou proměnou.

Architekti Michal Lang a Borislav Benedek místo ní navrhli pohodlný moderní dům. Novostavba je domovem jednoho z nich – Michala Langa a jeho čtyřčlenné rodiny. Cílem proměny bylo vytvořit kvalitní bydlení pro čtyřčlennou rodinu, což zahrnovalo sekundární požadavky jako dostatek soukromí i přes rušné ulici a zvětšení obytného prostoru.

Přečtěte si také
Na pozemku se starou zahradou vyrostl rodinný dům s loukou na střeše a vytápěný sluncem
Architekti z ateliéru LANG Benedek ASSOCIATED ARCHITECTS připravili návrh, který respektuje podstatu místa a původní archetyp dvojdomku se sedlovou střechou. I když původně plánovali jen přestavbu a dostavbu poloviny dvojdomku, nakonec se situace změnila. Důvodem byl nevhodný stav původních konstrukcí, takže řešily prakticky novostavbu. Výsledek však splňuje všechny požadavky domácích.

Rodinný dům se sedlovou střechou
Architekti připravili návrh, který respektuje podstatu místa a původní archetyp dvojdomku se sedlovou střechou. Zdroj: WELINNA

Kompaktní fasáda jako bariéra před ruchem ulice
Dopravní ruch na Bulharské ulici narůstá zejména ve špičkách. Proto bylo nezbytné hledat řešení, která by stavbu i pozemek odhlučnili a ukryli před nechtěnými pohledy. Částečně to vyřešila kompaktní uliční fasáda – tvoří bariéru od rušné ulice. Uliční zástavbu a dostavbu domu sjednocuje obklad z lícových cihel. Dalším způsobem, jak zmírnit negativní vlivy okolí, našli architekti v rozložení jednotlivých místností, tedy v samotné dispozici nového domu.

Rodinný dům s prosklením a terasou
Obě plochy orientované na jihovýchod propojuje rozměrné prosklení, díky kterému se stává zahrada součástí interiéru. Na ni navazuje terasa. Zdroj: WELINNA

Denní zóna přechází do zahrady
Přejděme si dispoziční řešení krok za krokem. Dovnitř vstoupíte ze severozápadní uliční fasády a ocitnete se v zádveří se šatnou a technickým zázemím domu. Od vchodu je přístupné i WC pro hosty s umyvadlem. Vstupní část domu volně přechází do prostoru jídelny se zabudovaným kuchyňským koutem. Její součástí je jednoramenné schodiště do podkroví, působící jako zavěšené ve vzduchu.

Přečtěte si také
Prefabrikovaný dům skrývá kouzelný a útulný prostor. Z ulice byste si ho ani nevšimli!
„Původní plocha rodinného domu a nynější jídelny se pozvolna rozšiřuje o plochu obývacího pokoje. Je jednopodlažní, doplněná o světlík a zelenou střechu. Tvoří hlukovou, prachovou a také optickou bariéru vůči Bulharské ulici. Obě plochy orientované na jihovýchod propojuje rozměrné prosklení, díky kterému se stává zahrada součástí interiéru. Na ni navazuje terasa, „konkretizuje Michal Lang – jeden z autorů přeměny a zároveň majitel domu. Denní část domu je v přízemí doplněna o noční část rodičovské ložnice. Patří k ní průchozí šatník a samostatná koupelna.

Otevřená obývák s jídelnou v proskleném domě
Plochy podlahy sjednocuje masivní šedá dubová podlaha barevně laděná k pohledového betonu. Zdroj: WELINNA

Zateplení, keramický obklad, PIR panely
Obvodové konstrukce domu jsou zateplené izolačními lamelami z minerální vlny. Fasády sjednocuje kontaktně lepený lícový keramický obklad. Nová konstrukce krovu zvedla úroveň hřebene sedlové střechy o půl metru – právě díky tomu bylo možné zobytnit podkroví. Střešní rovina je zateplená nadkrokevní izolací z PIR panelů a minerální vlny. Ukončena je falcovanou hliníkovou krytinou v šedo-bílém odstínu.

Zavěšené kovové schodiště v rodinném domě
Vstupní část domu volně přechází do prostoru jídelny se zabudovaným kuchyňským koutem a jednoramenným schodištěm do podkroví, působícím jako zavěšené ve vzduchu. Zdroj: WELINNA

Monochromatický interiér zvýraznil přírodní materiály
Rukopis ateliéru LANG Benedek ASSOCIATED ARCHITECTS nepřehlédnete ani v interiéru. Zvolili monochromatický základ, díky kterému vyniká kresba přírodních materiálů. „Kompozici dotváří precizní detaily zařízení zhotoveného na míru a vybraný mobiliář s doplňky. Přízemí doprovází kombinace pohledových betonových ploch stěn a stropu, ke kterým jsme ladily vestavěné kusy nábytku v teplém světle šedém odstínu. Plochy podlahy sjednocuje masivní šedá dubová podlaha barevně laděná k pohledového betonu. Na podlaze v podkroví je přírodní lino.