24.6 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna, 2024

/

Je dobré cvičit podle influencerek? Naučme se nedělit potraviny na zakázané a povolené

Pěkná postava a zdravé tělo je snem každé ženy. Ne všechny se ale dokážeme zdržet nezdravých dobrot a ne vždy se nám chce cvičit. O zdravém životním stylu a radách pro ty, kteří ve sportu lze jen začínají, jsme si povídali s trenérkou Veronikou Fabiánová.

Cesta za zdravím nemá vypadat jako drezúra, měli byste si ji užívat
„Každá jedna by měla první tréninky začínat s vlastní váhou, dokud se nenaučí správnou techniku ​​cvičení,“ vysvětluje v rozhovoru. Veroniku si možná pamatujete se show Svatba na první pohled, nebo ji registrujete na Instagram, kde radí všem, kteří chtějí žít zdravě. Pokud se ve svém těle chcete cítit skutečně dobře, jen pohyb nestačí. Důležitá je také strava a láska ke svému tělu. Cesta za zdravím nemá vypadat jako drezúra, měli byste si ji užívat.

Pokud nevíte jak začít, vždy přestanete cvičit tak rychle jako začnete, nebo nevidíte výsledky, budou pro vás rady Veroniky užitečné. I ona sama například bojovala s problémovými partiemi, jako tehdy nastavit trénink?

V rozhovoru se dozvíte:

  • jak se Veronika dostala ke sportu
  • co doporučuje ženám, které začínají cvičit
  • proč není vždy správně cvičit podle Instagramu
  • jaké chyby při cvičení nejčastěji děláme, jaký trénink zvolit během menstruace a zda existuje zaručený recept proti celulitidě
  • jak si nastavit jídelníček při hubnutí i přibývání
  • zda jsou základní pravidla, kterých se při stravování držet, když chceme žít zdravě
  • jak ovlivňuje cvičení na psychiku a naopak

Jak jste se ke sportu dostali vy? Kromě fitka cvičíte například i jógu, dělali jste crossfit, co vás z pohybu baví nejvíce?

V tomto jsem byla jedno z těch šťastných dětí, které rodiče vedly k pohybu už od mala. Nevzpomínám si na víkend, který bych polosedu před obrazovkou. No ta opravdová vášeň ke sportu se dostavila, když jsem se jako 11-letá přihlásila s kamarádkou na kurz společenských tanců. Původní záměr tohoto rozhodnutí bylo přestat se hrbit a nakonec se z tance stala moje největší láska. Společenským tancem jsem se věnovala soutěžně do 18ti let, tam to však neskončilo. Po maturitě jsem se odstěhovala na Kypr, kde jsem se živila tanečními vystoupeními, jako animátorka.

FOTOGALERIE
Veronika Fabianová o cvičení a stravě
Zdroj: Veronika Fabianová
Co se týče sportování, jsem všestranná. Procvičovala jsem Jumping, vedla taneční lekce, nějakou dobu jsem se věnovala dokonce vzpírání a CrossFitu, józe, dále ráda plavu, i běhám .. pokud bych si však měla vybrat jen jeden sport, bude to navždy tanec, jakýkoliv druh tance. Co mi nikdy nešlo jsou kolektivní sporty, ve škole jsem se při vybíjené nechala vždy trefit jako první, abych nemusela pokračovat ve hře: D A tak to mám iv práci, miluji svobodu a to, že jsem sama sobě pánem. Ve velkém kolektivu časem dochází ke konfliktům a zbytečné dramatu, tomu se chci v životě vyhýbat.

Pokud začínáme cvičit, co doporučujete – kolikrát do týdne, zda nejprve procvičovat celé tělo, nebo rovnou dělit na partie, jak často můžeme přidávat váhy?

Mně osobně se při začátečníků i pokročilých osvědčily 3-4 tréninky týdně, pokud chtějí vidět výsledky. Tréninky by měly být intenzivnější, ale doporučuji mezi ně zařadit oddychové dny, kdy nevykonávají žádnou fyzicky náročnou aktivitu, aby následující trénink věděli podat opět co nejlepší výkon. V tomto případě opravdu platí, že méně tréninků je více.

Já jsem určitě za tréninky, kde se procvičí celé tělo, ale i tak se zaměřuji vždy na jinou svalovou partii. První den jsou to například primárně přední stehna, ramena, hrudník a střed těla. Druhý trénink zase cviky zaměřené více na zadní stehna, hýždě, záda, biceps. Většina cviků, které aplikuji jsou komplexní a zabírají při nich svaly celého těla, ale nebráním se ani tím izolovaným, pokud nějaká parta „zaostává“ a chceme se jí věnovat více. Všechno je to velmi individuální.

Je efektivnější posilky nebo cvičení typu kruhových tréninků, Tabata, HIIT?

Já nedám dopustit na silový trénink, tam žena získá ty tvary, po kterých touží. Zbaví se různých svalových dysbalancí, bolestí, zakřivení páteře a celkově se zlepší celá postura člověka. Nemluvě o tom, že pokud budou cvičit silově, ve stáří tak snadno nepřijdou o svalstvo, které je nezbytné k tomu, aby věděli dlouhodobě fungovat samostatně. Naše tělo je geniální a velmi rychle se umí adaptovat na daný druh tréninku, proto je vhodné občas změnit styl, kterým trénujeme a zařadit i řekněme HIIT trénink na zlepšení kondice, popřípadě nějaké kardio pro zdraví našeho srdce, to je přece také sval.

Je správné zaměřit se více na problémové partie, nebo je lepší cvičit celé tělo rovnoměrně?