24.6 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna, 2024

/

Foto bez filtru a úprav se dnes již nepostuje: Co na to naše známé tváře? Instagram je ničitel sebevědomí i vztahů

Smutná nerealita dnešní reality? Filtry, retuš, úprava postavy, zmenšení obličeje, zvětšení rtů, vybělení zubů či bílek … Svět sociálních sítí se dostal příliš daleko. Vzezření některých žen v porovnání s Instagramom v reálu překvapuje.

Kdy přestaneme měnit své životy?
Přefiltrované fotografie se staly naší realitou. Proč mají ženy či muži potřebu prezentovat se úplně jinak, než ve skutečnosti vypadají? Má to něco společného s nedostatečnou sebeláskou? Známá návrhářka reaguje na svém Instagram.

Martina Gresová přidala do příběhu na svém Instagram několik slov o této „fake“ době. Lidé se na sociálních sítích předělávají natolik, že když je potkáte v reálném životě nevěříte, že jde o tutéž osobu.

„Upravit si křivý vlas nebo vyrážku, je jedno … ale změnit si identitu nebo změnit své já o 3 velikosti, je fakt rozdíl,“ napsala Martina.

FOTOGALERIE
Nina Skalíková, Martina Gresová
Zdroj: Instagram
Stali jsme se otroky
Nejde jen o to, že si na nějaké fotografii upravíte nějaké světlo nebo dáte filtr, který jen koloruje fotku. Jde o to, že ženy začaly být na filtrech a aplikacích na úpravu obličeje a postav takové závislé, že se jim zdá být zvláštní, dokonce až nereálné, aby přidali post, na kterém si nezmenší hlavu, nevyretušujú pleť či neudělají jiné větší úpravy vzhledu, což vede k tomu, že se na sebe v konečném důsledku ani nepodobají.

Internetem koluje velké množství fotek věnovaným tématu Instagram versus realita. Nejedna známá tvář kvůli přehnané a viditelné úpravě byla fanoušky slovně skritizovaná. Před časem překvapila i fotografie Kendall Jenner, jejíž nepřirozeně dlouhé nohy na focení poutaly pozornost. Očividně šlo o úpravu ve photoshopu.

FOTOGALERIE
Kendall Jenner při posledním focení zaskočila úpravami
Zdroj: Profimedia
Fotografka Nina Skalíková se před pár dny také na toto téma vyjádřila a řekla, že ona sama je ze sebe smutná. Udělala tomu tak na základě otázky, kterou dostala od fanoušků. Zeptali se jí: „Jak vnímáš instagramové filtry, které ti změní tvář? Ona odpověděla:

„Instagram celkově vnímám tak, že člověku více vezme, než dá. Pro mě osobně, je to nejtoxičtější místo, na kterém za celý den jsem. Instagram je ničitel sebevědomí a vztahů. Mně je jedno, když někdo jiný používá filtry, ale bylo by lepší a zdravější, kdyby tu nikdy nebyli. „

FOTOGALERIE
Nina Skalíková, Jana Hrmová
Zdroj: Instagram: ninaskalikova
„Mně osobně škodí. Dlouho jsem se jim snažila vyhýbat, ale postupně jsem do toho upadla. A teď se už málokdy cítím tak dobře, abych ho nepoužila. Není to vůbec v pořádku a mrzí mě to vůči sobě. „

Když si důkladně podíváte profily našich influenceriek, jen málo z nich byste věděli označit za „natural“. Například i exfarmárka Jana Hrmová to sem-tam s filtry přežene. Co je ale smutné, že většinou jde právě o ženy, které opravdu žádné takové umělé vylepšení nepotřebují. Janka Hrmová je jednou z nich.

FOTOGALERIE
Jana Hrmová
Zdroj: Instagram: janahrmi
Kromě výše zmíněných dám si často s aplikacemi na úpravu obličeje či postavy hraje i Zuzana Plačková, Tatiana Žideková, Lucia Javorčeková, Lucia Gachulincová či Andrea Verešová.

V případě známé influencerky Lucie Javorčekovej šlo o opravdu značné rozdíly v postavě. Paparazzi ji nafotili na dovolené v Mexiku, ale na záběrech byla zcela odlišná od toho, jak se prezentuje na svém profilu.

FOTOGALERIE
I takto fungují filtry a retuš na sociálních sítích – Lucia Javorčeková
Zdroj: Instagram: luciajavorcekova / Profimedia
Sestry Kardashian a Jenner v této sféře již vícekrát pohořely. Naposledy to přehnala i herečka Tori Spelling, která se prezentovala jako dokonalá panenka, ale její reálný vzhled zaskočil mnohých.

Viz tento příspěvek na Instagram
Příspěvek, který sdílí @hartcasiami

Najde se pár průkopnic, které ukazují, že není důvod, aby se ženy kvůli této nereálné kráse na sociálních sítích cítili méněcenné. Třeba to brát s nadhledem.