24.6 C
Prague
Neděle, 28 dubna, 2024

/

Poptávka po pet-friendly kancelářích stále roste

Mars u příležitosti Mezinárodního dne psů vyzdvihuje výhody pet-friendly pracovišť

Psi jsou nyní součástí téměř každé druhé domácnosti v České republice a stále více lidí si chce vzít svého domácí mazlíčky s sebou do práce. Podle společnosti Mars, jednoho z předních světových výrobců cukrovinek, potravin a krmiv pro domácí zvířata, není přítomnost našich psů v práci prospěšná pouze pro domácí mazlíčky, ale také pro jejich majitele a podniky. 26. srpna, na Mezinárodní den psů, věnovaný oslavě pouta mezi lidmi a jejich chlupatými přáteli, Mars shromáždil klíčové výhody zavádění kanceláří pro psy. Dále vyzývá další společnosti, aby také pokračovaly v jejich stopách.

Nedávný průzkum provedený společností OnePoll ve spolupráci s Banfield Pet Hospital (součást společnosti Mars) odhalil, že polovina vedoucích pracovníků uvedla, že plánují povolit přítomnost domácí mazlíčky na pracovišti. Dále 59 % uvedlo, že umožní větší flexibilitu pro pracovníci, kteří chtějí zůstat se svými mazlíčky a pracovat z domova. Dále podle průzkumu 71 % respondentů generace Z a 48 % mileniálů má nebo plánuje požádat svého zaměstnavatele o zavedení firemní politiky přátelské k mazlíčkům.

Mars, majitel populárních značek krmiva pro psy, jako je Pedigree a Cesar, je již více než deset let v popředí zavádění kanceláří vhodných pro psy. S pandemií, která přináší neustálý nárůst počtu adopcí zejména psů, se společnost nyní snaží vést k trendu pet-friendly kanceláří. A to nejen kvůli čtyřnohým přátelům, ale také kvůli pohodě spolupracovníků a výhodám, které to přináší celé organizaci.

Proč bychom měli psy začlenit do kancelářského života?

Zvýšená socializace mezi společníky; užší komunity, zvýšená produktivita a obecně méně stresu – to jsou jen některé z jasných přínosů, které mohly společnosti s pet-friendly kanceláří vykazovat.

„Kanceláře vhodné pro domácí mazlíčky jsou nedílnou součástí naší kultury již více než deset let a věříme, že právě díky tomu jsou naši spolupracovníci spokojeni. Mít psy v našich kancelářích přináší několik výhod: psi fungují jako pomyslní ledoborci mezi kolegy, umožňují našim spolupracovníkům svobodnější vzájemnou interakci a přinášejí pozitivní atmosféru, ve které se lidé mohou soustředit na svou práci, místo aby se starali o své psy, kteří zůstali doma. Toto a blaho domácích mazlíčků jsou důvodem, proč vyzýváme další společnosti, aby se k nám připojily při vytváření pracovišť vhodných pro domácí mazlíčky.“ říká Daniela Hlaváčková, Demand Director Mars CE.

Jak vypadá moderní kancelář vhodná pro domácí mazlíčky?

Zavedení kanceláří pro psy vyžaduje některé základní úvahy o zdraví zaměstnanců, alergiích a právních otázkách, stejně jako o některých základních potřebách domácích mazlíčků.

„Příležitost vzít si do kanceláře domácí mazlíčky je velkou výhodou, kterou naši spolupracovníci vysoce oceňují. Domácí mazlíčci podporují interakci mezi spolupracovníky, jejich přítomnost může zmírnit stres a také povzbudit spolupracovníky, aby chodili na krátké procházky během pracovní doby, což může mít velký pozitivní dopad na jejich zdraví a pohodu. Proto je v kancelářích společnosti Mars přítomnost psů velmi vítaná, ale jde také ruku v ruce se vzájemným zohledněním potřeb našich spolupracovníků. Díky našim dlouhodobým zkušenostem v této oblasti, se nám podařilo vytvořit efektivní pravidla na pracovišti, která našim spolupracovníkům a mazlíčkům umožní žít v symbióze,“ říká Daria Maslovskaya, ředitelka People & Organisation Mars Central Europe.

Obecně platí, že moderní kancelář vhodná pro psy by neměla obsahovat žádné nevhodné předměty. Součástí by měly být prostory pro hraní psů a ideálně by kancelář měla být v blízkosti parku nebo zeleně, kam by si majitelé mohli vzít své psy na procházku. Noví psi by měli být do kanceláře uváděni postupně a klíčová by měla být i komunikace s ostatními kolegy, aby se všichni cítili příjemně. To jsou jen některé z hlavních bodů, které je třeba vzít v úvahu. Mars prostřednictvím svého programu Better Cities for Pets také nabízí bezplatné online zdroje nejen pro jednotlivce, ale také společnosti, kanceláře, restaurace a dokonce i letiště a města. Na těchto stránkách je možné nalézt návod, jak se stát přátelštějšími pro domácí mazlíčky. Online nástroje a příručky obsahují několik skvělých tipů, jak u nás doma přivítat nově adoptovaného mazlíčka, až po základní kroky přechodu do pet-friendly kanceláře.

„Možnost vzít si psa do práce je pro mě velmi důležitá. Zaprvé mi to dává možnost lépe si organizovat čas a zároveň se o něj mohu lépe starat. Zadruhé je můj pes Jorry velký extrovert, takže je opravdu rád nejen se mnou, ale i se všemi kolegy v kanceláři. Vidím však, že tato situaci je výhodná nejen pro mě a mého psa. Pokaždé, když je Jorry v kanceláři, atmosféra se trochu uvolní. Lidé častěji chodí pozdravit nejen mě, ale i Jorry. Díky jeho povaze všichni odcházejí od našeho stolu s úsměvem.“ – uzavírá Petra Nunvářová, Digital Category & Capability Manager pro střední Evropu v pražské pobočce společnosti Mars, majitelka Jorryho.