24.6 C
Prague
Středa, 24 dubna, 2024

/

Nechte si provonět domácnost! Toto je pět interiérových rostlin s nejkrásnější vůní

Není nic příjemnější, než když po náročném dni vejdete do svého bytu a přivítá vás příjemná vůně. Ještě lepší je, když na to nemusíte ani zapálit svíčku a když jde o přírodní vůni. Co takhle nechat zapracovat na atmosféře v domácnosti voňavé interiérové ​​rostliny? Samozřejmě, nevybírejte si jen podle druhu vůně, ale i podle toho, jaké množství světla potřebují a jaké jsou možnosti v našich místnostech.

Kumquat (Citrus japonica)
kumquat keř
Zdroj: iStock

Kumquat nebo kumkvat je malý a pomalu rostoucí citrus s voňavými květy a zářivými oranžovými plody. Nesnáší vlhkou půdu. Čím více světla dostane, tím se mu bude více dařit. Rostlinu zalévejte jen tehdy, když je horních 5-6 centimetrů proschnutí. Nepěstujte ji v blízkosti ohřívače nebo klimatizace a chraňte ji i před průvanem z oken a dveří. Přihnojujte hnojivem určeným pro citrusy. Nehnojte v zimě, kdy rostlina neroste.

Muraj latnatý (Murraya paniculata)
Přestože to není citrus, Muraj má neuvěřitelně voňavé květy připomínající kombinaci pomeranče a jasmínu. Je podobná citrusem a dobře se prostřihávat. Zachováte tak její dekorativní tvar. Muraj potřebuje plné slunce a důsledné zalévání. Dbejte o to, aby mezi dvěma zálivkami substrát mírně vyschl. Použijte vyvážené hnojivo (směs dusíku, fosforu a draslíku, 15 -15 -15), v zimě, kdy se aktivní růst zastaví, hnojivo nepoužívejte.

Muraj latnatý (Murraya paniculata)
Zdroj: iStock

V noci kvetoucí jessamin (Cestrum nocturnum)
Tato rostlina má výrazně vonné květy, zajímavostí je, že kvete pouze v noci. Nechte ji růst na úplném slunci, mezi zaléváním musí půda proschnout. Během vegetačního období přihnojujte vyváženým hnojivem a po odkvětu rostlinu prořízněte, abyste podpořili další kvetení.

The Cestrum nocturnum
Zdroj: iStock

Kubánské oregano (Plectranthus amboinicus)
Říká se mu také nádchovník. Nejkrásnější voní, když si ho umístíte blízko okna, aby vůně mohla volně proudit. Daří se mu v jasném světle a v dobře propustné půdě. Vždy předtím, než ho opět zalijete, nechte horních 5 centimetrů půdy vyschnout. Zalévejte opatrně a s mírou. Rostlina vyžaduje pravidelné stříhání.

Hojí vosková (Hoya carnosa)
Hojí vosková je známá také jako voskovka. Pěstuje se obvykle na kruhové opoře, má pevné voskovité listy a vytváří voňavé květy ve tvaru hvězdy. Potřebuje jasné, ale nepřímé světlo.

Hojí vosková (Hoya carnosa)
Zdroj: iStock

Během kvetení vyžaduje více zálivky. Mezi zavlažováním vždy nechte uschnout horních 5 centimetrů půdy. Neodstřihávejte dlouhé úponky rostliny – vytvoří se na nich nové listy a trsy květů.