24.6 C
Prague
Sobota, 20 dubna, 2024

/

Stěnový sprchový žlábek

Netradiční umístění, vysoký odtokový výkon, snadné čištění a bezkonkurenční estetiku nabízí sprchový stěnový žlábek Viega Advantix Vario. Minimalistický vzhled, nízká světlost odtokové linie, kompletní integrace do zdi, ale i možnost zkrácení na milimetr přesně podle plánu obkladu v rozmezí 300-1200 mm jsou zárukou toho, že si samotného odtoku na první pohled ani nevšimnete.

Inovativní výhody stěnových sprchových žlábků
Stěnový sprchový žlábek Advantix Vario se instaluje na stěnu přímo do rohu sprchy, což přináší řadu výhod. Zcela odpadá nutnost použití protisklonu dlažby pro správný odtok vody za žlábkem, jako je tomu v případě podlahového variantu. Rohová štěrbina je zároveň odtokovou linií, takže nedochází k dodatečnému vizuálnímu členění prostoru kolem žlábku. Eliminuje se také usazování nečistot v blízkosti hran žlábku a vloženého roštu. Stěnový varianta totiž nemá žádné vodorovné hrany ani rošty, které by přicházely do kontaktu s odtékající vodou. A nástěnná verze sprchového žlábku je nakonec pocitově příjemnější, protože se nikdy nedostane do kontaktu s bosýma nohama sprchující se osoby.

Designový sprchový žlábek
Designový sprchový žlábek Viega Advantix Vario nabízí minimalistický vzhled, nízkou světlost odtokové linie a kompletní integraci do stěny. Zdroj: Viega

Pro sanace i novostavby
Podle způsobu instalace existují dvě varianty základního tělesa stěnového sprchového žlábku. První je vhodný pro rekonstrukce a vyniká nízkou montážní výškou 70 mm. Pro novostavby nebo objekty s vyšší skladbou podlahy je určen druhý varianta s montážní výškou 90 mm, kterou lze flexibilně zvýšit až na 160 mm. Obě varianty základního tělesa vyžadují instalační hloubku ve stěně pouze 25 mm. Díky tak nenáročné požadavku na vestavbu lze stěnový žlábek zabudovat nejen do obkladu vyzděné stěny, ale i do lehkých konstrukcí nebo předstěn.

Zkracování stěnového sprchového žlábku
Existují dva instalační varianty základního tělesa stěnového sprchového žlábku. Oba se dají zkracovat dle požadavků obkladačského plánu na milimetr přesně v rozmezí 300-1200 mm. Zdroj: Viega

Odvodnění probíhá po celé délce odtoku do stěny přes 20 mm vysokou odtokovou štěrbinu, která může být pomocí můstkového roštu opticky ještě více snížena. K správné funkci stěnového žlábku stačí sklon podlahy sprchy od jednoho do dvou procent. Nákladná a ne vždy estetická úprava dlaždic kvůli spádu již proto není nutná. Odtokový výkon je podle DIN EN 1253 od 0,4 do 0,6 l / s. Připojovací hrdlo je k dispozici v DN 40 i DN 50 a lze jím otočit o 360 stupňů.

Snadná údržba
Zápachový uzávěr základního tělesa nástěnného sprchového žlábku Advantix Vario má optimalizovaný průtok vody a je koncipován jako samočisticí. Jeho výška je 50 nebo 30 mm v závislosti na zvoleném instalačního variantu. Na jednoduché a hygienické čištění Žlábkové tělesa ve stěně stačí hadřík nebo čistící kartáček, která je součástí dodávky.