24.6 C
Prague
Pátek, 19 dubna, 2024

/

7 nejčastějších chyb, které my ženy děláme v designu většinou malých prostorů

Mnoho lidí si v těchto časech nenavyberá a kvůli vysokým cenám bytů se uskromníme is menšími místnostmi, hlavně aby bydleli ve svém. Ale i s takovým prostorem si dokážete poradit, jen nemůžete udělat designérské chyby, které vašemu domovu opticky ublíží a ještě více ho zmenší.

  1. Špatné osvětlení
    Často se stává, že byty vypadají podstatně větší během dní, když v nich je dostatek slunce. No podvečer se najednou cítíte velmi stísněně. Za všechno může nesprávné osvětlení.

Do takových místností potřebujete výrazný lustr a klidně přidejte i pár lamp. Díky tomu bude váš prostor opticky větší a bude také působit teplejším dojmem.

  1. Tmavé barvy
    Pokud nejste odbornice na design, tak se nepouštějte do experimentování s tmavými barvami. Ty musíte vědět velmi šikovně doplnit různými doplňky, abyste kompenzovali hlavní odstíny.

Proto pokud si na tuto výzvu netroufnete, raději opticky vneste více světla pomocí bílé, krémové, pastelových barev nebo podobně světlých a zářivých alternativ. Pokoj bude díky tomu vypadat větší a bude na vás působit pozitivně. Stejně laďte i odstíny nábytku, aby celý prostor vypadal vzdušnější.

FOTOGALERIE
Máte v místnosti příliš mnoho tmavých barev
Zdroj: iStockphoto

  1. Nábytek tlačíte ke stěně
    Zdá se to jako logický krok, ale podle designérů je to velká chyba. Když natlačíte nábytek ke stěně, tak vám sice uprostřed vznikne prostor, ale tím ještě více zdůrazníte jako malá je pokoj.

Proto ke zdi dejte pouze skříně, ale například gauč, stolek nebo křeslo posuňte více do prostoru. Díky tomu vytvoříte několik vrstev a tím bude vypadat místnost i větší.

  1. Nekupujte drobný nábytek
    Buďte odvážné a nebojte se i větších kousků. Mnoho lidí se bojí koupit si například rozměrnější pohodlnou sedačku, aby nepohltila prostor. No opět se dostáváme k tomu, že v místnosti potřebujete vytvořit několik vrstev, aby působila vzdušnější.

Proto pokud koupíte jednu větší skříň nebo křeslo a to doplníte menšími kousky, bude to vypadat výborně. Myslete i na užitkovost, takže raději dobře kombinujte a dejte tomuto prostoru i praktickou stránku.

FOTOGALERIE
Zbytečně máte spoustu malých nábytku, které zapratávajú prostor
Zdroj: iStockphoto

  1. Nakupujte víceúčelový nábytek
    Zajít na nákup do obchodů s nábytkem je již dnes obrovským zážitkem. Když i máte malý prostor, díky víceúčelovým kouskům si dokážete fantasticky poradit.

Například postel můžete zamaskovat do skříně, z taburetky uděláte odkládací prostor, ze zdi můžete vytáhnout rozkládací stůl a židle pro větší návštěvy můžete koupit v jedné velké skládačce, která jindy poslouží jako podnožka.

  1. Opticky rozdělujete místnost na několik částí
    Tento problém nastává zejména při garsonce nebo jednopokojovém bytě. Tam musíte hledět na funkčnost prostoru a do malé místnosti vtěsnat několik pokojů. Podle designérů je však chybou, že toto místo rozdělujete příliš viditelně na několik částí.

Jeden kout slouží jako ložnice, druhý jako pracovna a ve středu máte obývací pokoj. Raději ponímajte tento prostor jako celek a slaďte to dohromady, aby to vše nepůsobilo příliš stísněně.

FOTOGALERIE
Opticky rozdělujete místnost nábytkem
Zdroj: Northfoto

  1. nevyužíval výšku místnosti
    Dívejte na pokoj jako na celek. Nekupujte nízký nábytek, který vám nedá dostatek prostoru pro skladování. I když nejsou vrchní skříňky dostupné, můžete dát do nich ty věci, které nevyužíváte tak často.

Také tam můžete uskladnit například kufry, nábytek pro návštěvu nebo si v této vrchní části udělejte malou zahrádku. Stačí jeden schůdek a bude se vám zalévat tak jednoduše, jako kdyby byly kytičky na parapetu.