24.6 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna, 2024

/

Nekonečné hádky a rozchody: 6 typů osobností, které pravidelně selhávají ve vztazích

Rozchody jsou bohužel přirozenou součástí života. Avšak mají svůj význam – přibližují nás k osobě, se kterou bychom skutečně měli být. Jsou však typy osobností, které téměř vždy končí v nefunkčních vztazích. Které to jsou?

Podle osobnostní typologie Myers-Briggs existuje 16 typů osobností, z nichž 6 má velké problémy při hledání partnera a udržení si vztahu. Které to jsou a proč?

INFP – mediátor, idealista a nekonečný romantik
Osobnosti typu INFP jsou beznadějní romantici. Často si v hlavě vytvoří velmi konkrétní obraz o tom, jak pro ně vypadá dokonalý vztah, vytvoří si seznam požadavků, které by měl splňovat jejich partner a všech potenciálních partnerů podle nich třídí.

Realita je taková, že nikdo se jejich vysněnému obrazu nepřiblíží tak, aby mu vyhovoval. INFP osobnosti si neuvědomují, že mít takové dokonalé standardy pro vztah je naprosto nesprávné a velmi toxické. Na nich padne každý jejich vztah, vznikají vážné konflikty. Jelikož se tento typ snaží vyhnout konfliktu za každou cenu, nejběžnějším výsledkem je konec vztahu.

ENTP – osobnostní růst je na prvním místě, „debatér“
Osobnosti typu ENTP potřebují pro svoji spokojenost osobní růst a neustálé zlepšování. To obvykle platí i pro jejich vztahy. Bohužel často pak i ve vztahu připomínají spíše šéfa, učitele či osobního trenéra, jako romantického partnera. Nebo „debatér“, který si musí dokázat pravdu.

Jelikož jsou poháněni potřebou neustálého zlepšování se, nejednou bývají agresivní. Nemají problém dotlačit své partnery na hranice jejich možností či schopností, bývají vůči nim velmi nároční a musí ukázat konkurenční sílu. Nic příjemné pro romantický vztah.

FOTOGALERIE
Důvodem rozchodu může být i typ osobnosti vašeho partnera
Zdroj: iStockphoto
ENTJ – mimořádně dominantní osobnosti, vůdci
Podobný problém, ale ještě výraznější se vztahy jako ENTP mají osobnosti typu ENTJ. Tato osobnost je typickým vůdcem, který dokáže velmi těžko udržet romantický vztah. Okamžitě převezmou dominantní roli v partnerství. Jinými slovy, nechápou, že partnerství se takto z nějakého důvodu nazývá. Snaží se o všem rozhodovat bez ohledu na názor partnera. Jsou bezohlední a žádná bytost se v takovém spojení nemůže cítit dobře.

ESTP – žije rychle a zábavně
Typu ESTP se říká také „podnikatel“. Rád žije rychle a baví se. I když tento životní styl vede k vzrušujícím zážitkem i vztahům, mají jen krátkodobý charakter.

ESTP osobnosti vlastně nikdy neuvažují dlouhodobě. Proto nedokážou ani své vztahy vypracovat na hlubší a smysluplnější, což je klíčové, pokud mají být dlouhodobé. Také se velmi snadno začnou nudit a kvůli své nude mají tendenci dělat impulzivně rozhodnutí. Bohužel často na úkor citů svého partnera.

INTP – plachý logik
Další osobnostní typ, který si jen velmi těžko dokáže vytvořit vztah. Tvoří jen 3 procenta populace, takže je velmi vzácný, ale přece jen i na tento typ můžete narazit. Samotný akt navázání vztahu je pro INTP osobnosti velmi těžký, protože jsou extrémně plaší a poznávání nových lidí nepatří k jejich silným stránkám. Obvykle čekají, dokud první krok udělá ten druhý.

Jakmile se dostanou do vztahu, jsou loajálními partnery, kteří berou své polovičky vážně. To však neznamená, že jejich partneři jsou spokojeni. Bohužel osobnosti typu INTP jsou nechvalně známé tím, že jsou velmi slabé v emocionální části vztahu. Mají problémy s vyjadřováním vlastních pocitů a nerozumějí ani emocionálním potřebám svého partnera.

FOTOGALERIE
Hádky mezi muži a ženami vznikají často z nepochopení.
Zdroj: Profimedia
Další velkou chybou ve vztazích, kterou osobnostní typ INTP má, je fakt, že nepřikládá důležitost plánování. Obvykle si nepamatuje určité data nebo jiné významné časy, což frustruje jejich partnera. Nechápou, že věci jako rande a jiné romantické plány, malé dárky a překvapení partnera mohou být hodnotnou součástí dobrého vztahu.

ESFP – bavič, který potřebuje být v centru dění a pohledů
Vztahy s osobností typu ESFP jsou často těžké. V první řadě můžete mít u nich pocit, že nikdy nepřišli na to, co skutečně chtějí. Ještě horší je to, že jejich vnímání toho, co chtějí od vztahu a od života, se může změnit mrknutím oka. Výsledkem je dokonalý zmatek a pochybnosti na straně partnera.

Tento typ osobnosti je sice zábavný a bezstarostný, ale zároveň působí nezrale na zvládnutí vážného vztahu. Romantické vztahy spíše vnímá jako zábavu. Neplánuje si budoucnost ani nepracuje na budování vztahů.

Dalším problémem je, že tento typ osobnosti se může snadno stát obětí lidí, kteří se snaží zasáhnout do jejich vztahů. Jsou totiž velmi snadno ovlivnitelní názory své blízké. Je smutné, že nejednou ukončí vztah jen kvůli názoru jiným, ne vlastnímu.